Català | Castellano | English
Ole Mehrfeld
Av. Blondel,29 4r 1a
25002 Lleida
Tel. 973 281 840
Roderick A. King
Bisbe Lorenzana,33 bis. 1r-1a.
17002 Girona
Tel. 972 220 787

 

Trastorns a la regió lumbar

El mal d’esquena ha assolit proporcions epidèmiques, tant és així, que la majoria de les persones algun moment de les seves vides, pateixen aquest dolor en major o menor mesura. Així doncs, caldria dir que quan tenim mal d’esquena o dolor lumbar entren en joc cinc factors principals: la postura, la pèrdua de flexibilitat, la debilitat muscular o pèrdua per esforç repetitiu i traumatisme.

  • Postura

  • Els éssers humans són mamífers terrestres. Existeixen molts tipus de mamífers terrestres, però els humans són els únics que caminen en posició vertical i seuen a cadires o sofàs. La nostra columna vertebral, que és similar a totes les altres, és una portadora de càrrega meravellosa en la posició horitzontal. Caldria imaginar doncs, que per un moment estem asseguts de quatre potes, recolzant el pes sobre les mans i els genolls. En aquesta posició, la nostra columna vertebral és com un pont suspès entre els quatre pilars dels nostres braços i cames, amb el suport dels músculs abdominals. En aquesta posició, si volguéssim portar alguna persona damunt l’esquena, fins i tot algú de pes elevat, podríem fer-ho amb facilitat. Ara bé, si ens poséssim drets o fins i tot asseguts amb la persona sobre les seves espatlles, òbviament el pes seria molt més difícil de suportar i fins i tot podria ser dolorós. Per tant, la columna vertebral humana, no està ben adaptada a la postura en posició alçada.

 

  • Pèrdua de flexibilitat, la debilitat muscular o pèrdua per esforç repetititu i traumatisme

  • Si una cosa és certa, és que perdem flexibilitat amb el pas del temps. És per això que els nens són “de goma i flexibles” i els avis no. Amb la força passa quel com semblant, ja que tendeix a disminuir amb el temps. A menys que estiguem disposats a fer exercicis de flexibilitat i força, perdrem les dues qualitats. Per tant, la columna vertebral que s’adapta millor a una postura quadrúpeda, no només ha de suportar la pressió de la gravetat en una posició vertical, sinó que ha de fer-ho amb els teixits que són cada vegada més rígids i dèbils a mesura que passen els anys. Sí a més a més afegim l’esforç de la repetició que els nostres treballs i activitats d’oci ens demanen, així com els traumatismes inevitables dels accidents que tots tenim, es evident que tard o d’hora patirem mal d’esquena.

 

I quan patim mal d’esquena, què és el que realment fa mal?

Els principals teixits que produeixen dolor, en casos de mal d’esquena són els músculs, les articulacions i els discs. Si el problema és més greu pot afectar fins i tot els nervis, com és el cas de qui pateix ciàtica. A continuació, s’enumeren una sèrie de condicions, totes es deriven del procés descrit anteriorment i es mencionen les dolències de menys a més severes:

1.Dolor muscular

El dolor que es produeix als músculs a vegades s’anomena dolor miofascial o síndrome de dolor miofascial. Molts dels nostres músculs es contrauen i s’escurcen amb el temps, produint la pèrdua de flexibilitat abans mencionada. Aquesta situació pot produir punts dolorosos en els músculs, anomenats punts desencadenants o “trigger points”. El dolor pot irradiar des del punt d’origen fins a zones més distants i la rigidesa i escurçament dels músculs, pot produir distorsions posturals i per tant altres síndromes de dolor. Aquest tipus de dolor d’esquena és una condició de primera etapa, destinada a empitjorar amb el temps si no es tracta adequadament. El tractament quiropràctic resol molt favorablement amb aquests tipus de dolències.

2. Lumbàlgia (lumbago)

La lumbàlgia és un terme antiquat, que simplement significa dolor a la regió lumbar, però no especifica el seu origen.

3. La síndrome de faceta

La síndrome de faceta, es refereix al dolor que es produeix en les petites articulacions entre les vèrtebres de la columna. Aquestes articulacions són susceptibles a una restricció i distorsió postural a mesura que els músculs que les envolten s’escurcen i es contrauen. La manipulació quiropràctica de la columna, és un mitjà molt eficaç per restaurar la posició i funció d’aquestes articulacions vertebrals importants. L’alleujament és generalment ràpid. 

4. Mal de disc, malaltia degenerativa del disc, espondilosi, artritis, artrosi

Quan estem drets o asseguts amb l’esquena recta, o pitjor encara, encorbada, els discs entre les vèrtebres, que actuen com si coixins amortidors, estan sotmesos a molta força de compressió. Si a més a més, es pateix una restricció d’ articulacions com la descrita en el paràgraf anterior, els discs es comencen a deshidratar (primera fase de la degeneració del disc). Al gastar-se, el discs perden gruix i les vèrtebres s’apropen l’una a l’altra. Les facetes articulars passen a suportar més càrrega i els discs i les articulacions es comencen a desgastar. Aquest procés reb el nom de malaltia degenerativa del disc, artritis, artrosi o espondilosi i és la causa de molts dolors d’esquena. Aquesta és una etapa més avançada dels trastorns descrits anteriorment, però no obstant això, respon molt bé a l’atenció quiropràctica. El mal de disc si no es tracta, pot acabar essent una hèrnia discal.

5. Hèrnia discal

El disc es compon de dues parts diferents: l’anell fibrós i el nucli polpós, que és una substància gelatinosa al mig del disc. La deshidratació i posterior degeneració descrita anteriorment condueix a un debilitament de l’anell exterior, que, com a resultat pot esquinçar, el que permet que el nucli gelatinós escapi, formant una hèrnia. L’esquinçament de l’anell exterior amb la fuita del nucli gelatinós s’associa amb dolor cervical agut. La majoria dels pacients que pateixen un episodi com aquest, es presenten amb un moviment molt limitat i amb una postura desalineada (antiàlgica) que el cos adopta automàticament per evitar més dolor i lesions. Les hèrnies de disc no es produeixen en columnes fortes i flexibles. Una vegada el pacient ha arribat a aquesta etapa, és molt important no només proporcionar al pacient el tractament adequat, sinó també prescriure exercicis específics dissenyats per a reforçar els músculs espinals vitals perquè puguin donar un correcte suport al disc en la seva recuperació i posterior retorn a les activitats quotidianes. Com en l’estadi anterior, aquesta és una malaltia més avançada i en general requereix més tractament. No obstant això, sí que respon bé, tot i que si no es resol, pot progressar al següent nivell.

6. Ciàtica

La ciàtica es produeix quan el nervi ciàtic, que sorgeix del costat dels discs lumbars, és irritat per una hèrnia de disc, una càpsula articular inflada o un esperó ossi, també conegut com osteòfit, que es frega sobre el nervi ciàtic produint sovint dolor i entumiment o formigueig la cama afectada. En els casos avançats, els pacients experimenten no només dolor i limitació, sinó moltes vegades també la pèrdua de sensibilitat i / o debilitat en certs grups de músculs de la cama. Aquesta condició debilitant freqüentment condueix a la cirurgia. Malgrat això, les últimes investigacions mèdiques han trobat millors resultats a llarg termini amb el tractament conservador com les tècniques quiropràctiques i programes d’exercici de columna acuradament dissenyats. Al “Centre Quiropràctic” hem vist a diversos centenars de casos en els últims 16 anys i amb seguretat es pot dir que, tot i que hagués estat més ràpid i més fàcil de resoldre les condicions en una etapa anterior, la gran majoria dels pacients han estat capaços de reprendre una vida normal sense dolor i sense necessitat de cirurgia. Òbviament hi ha casos on la cirurgia és l’única opció i en aquests no dubtem en referir el pacient a un especialista més adequat.

7. Dolor pèlvic (o “pelvià), dolor sacre-ilíac o síndrome sacre-ilíaca

Fins ara hem descrit les condicions que afecten la columna lumbar, però la columna lumbar no és l’únic responsable del dolor d’esquena. Les articulacions sacre-ilíaques són també una font comuna de dolor local i irradiat cap a l’esquena o les cames. Aquestes articulacions aporten flexibilitat a la pelvis però també poden encallar-se en una posició neutral o no tan neutral. Aquesta condició és dolorosa i debilitant però respon de forma excel•lent a la manipulació quiropràctica. Si una o ambdues de les articulacions s’han tornat inestables, es pot fer servir un cinturó/faixa per proporcionar suport mentre els teixits es recuperen.